Bài Tập Thì Quá Khứ Hoàn Thành Kèm Đáp Án Mới Nhất

Bài tập thì quá khứ hoàn thành giúp bạn ghi nhớ công thức, các dấu hiệu nhận biết, nâng cao kỹ năng làm bài và giảm dần khả năng mắc các lỗi sai. Cùng Edmicro thực hành với các bài tập về thì quá khứ hoàn thành trong bài viết này nhé.

Lý thuyết thì quá khứ hoàn thành

Trước khi làm các bài tập thì quá khứ hoàn thành, Edmicro cùng bạn ôn lại một số kiến thức lý thuyết quan trọng sau. 

Cách dùng thì quá khứ hoàn thành

Thì quá khứ hoàn thành (Past Perfect) diễn tả một sự việc xảy ra trước một mốc thời gian hoặc một sự việc khác trong quá khứ.

Công thức thì quá khứ hoàn thành

Công thức thì quá khứ hoàn thành
Công thức thì quá khứ hoàn thành

Dấu hiệu nhận biết thì quá khứ hoàn thành

Thì quá khứ hoàn thành có thể được nhận biết dựa vào một vài dấu hiệu sau đây.

  • by, by the time, when + thời gian/ hành động trong quá khứ
  • before + hành động trong quá khứ
  • after….., hành động trong quá khứ

Bài tập về thì quá khứ hoàn thành

Từ lý thuyết trên, hãy áp dụng để làm các bài tập về thì quá khứ hoàn thành dưới đây.

Bài tập thì quá khứ hoàn thành tự luận

Exercise 1: Give the correct forms of the verbs in brackets.

They (1. go) _____________  out after they (2. finish) _____________  all the homework.

She said that she (3. go) _____________  to Singapore before 2006. Before he (4. leave) _____________ , he (5. clean) _____________ his house. He told me he (6. drink) _____________ coffee before. When I arrived at the wedding party, the party (7. start) _____________ . Before she (8.hang) _____________ out with friends, she (9. ask) _____________  her mother for the permission to come back home late. 

Last night, Peter (10. go) _____________ to have dinner outside before he (11. come) _____________  back home at midnight. She (12. finish) _____________  the warm-up movements before she (13. do) _____________ the main exercises.

ĐÁP ÁN:

  1. went
  2. had finished
  3. had gone
  4. left
  5. had cleaned
  6. had drunk
  7. had started
  8. hung
  9. had asked
  10. had gone
  11. came
  12. had finished
  13. did

XEM THÊM: Bài Tập Thì Tương Lai Tiếp Diễn Từ Cơ Bản Đến Nâng Cao

Bài tập thì quá khứ hoàn thành tự luận
Bài tập thì quá khứ hoàn thành tự luận

Exercise 2: Complete the passage with the correct form of the verbs.

Until a few years ago, no one (1. hear) _____________  of Harry Potter, the young wizard and hero of the children’s book Harry Potter and the Philosopher’s Stone. The writer, J K Rowling, (2. already/ write)_____________  several stories and books, but this was the first book that was published. She (3. get) _____________ the idea for the story of a wizard at magic school while she (4. travel)_____________  on a train to London. By the time the train (5. reach)_____________  King’s Cross station, she (6. invent)_____________  most of the characters. When the book was published in 1997, no one (7. imagine) _____________ it would be such a tremendous success, but it quickly (8. become)_____________  a bestseller. While millions of young readers in many countries were enjoying her first Harry Potter book, J K Rowling was thinking of ideas for the next book in this incredibly popular series.

ĐÁP ÁN:

  1. heard
  2. had already written
  3. got
  4. was travelling
  5. reached
  6. had invented
  7. imagined
  8. became

Exercise 3: Bài tập viết lại câu thì quá khứ hoàn thành

  1. She finished her homework before she watched TV.

→ Before _____________________________________.

  1. They had eaten lunch before they went to the museum.

→ Before _____________________________________.

  1. He had already read the book when the movie was released.

→ By the time _____________________________________.

  1. I had met him once before I moved to this city.

→ Before _____________________________________. 

  1. She had cooked dinner before her friends arrived.

→ Before _____________________________________.

  1. They had studied English for years before they traveled to the United States.

→ Before _____________________________________.

  1. By the time I arrived, they had already left the party.

→ They had _____________________________________.

  1. We had visited that museum before it closed for renovations.

→ Before_____________________________________.

  1. He had finished the project before the deadline.

→ Before _____________________________________.

  1. She had bought a new car before she got her driver’s license.

→ Before _____________________________________.

ĐÁP ÁN:

  1. Before watching TV, she had finished her homework.
  2. Before going to the museum, they had eaten lunch.
  3. By the time the movie was released, he had already read the book.
  4. Before moving to this city, I had met him once.
  5. Before her friends arrived, she had cooked dinner.
  6. Before traveling to the United States, they had studied English for years.
  7. They had already left the party by the time I arrived.
  8. Before it closed for renovations, we had visited that museum.
  9. Before the deadline, he had finished the project.
  10. Before getting her driver’s license, she had bought a new car.

Bài tập thì quá khứ hoàn thành trắc nghiệm

Sau đây là một số bài tập trắc nghiệm về thì quá khứ hoàn thành.

XEM THÊM: Bài Tập Ngữ Pháp Tiếng Anh: Dạng Bài, Cách Làm & Bài Tập

Bài tập trắc nghiệm
Bài tập trắc nghiệm

Exercise 4: Mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to the following question.

  1. I ______ my document before the power went out in the computer lab.

A. had save

B. have saved

C. saved

D. had saved

  1. When I arrived home, I realized that someone ______ all of my furniture.

A. had stole

B. stole

C. had stolen

D. sad stealing

  1. The theater ______ all of the tickets for the movie by the time we got there.

A. sold

B. had sell

C. had sold

D. had selling

  1. I ______ the test before I realized that I was in the wrong class.

A. completed

B. had complete

C. have completed

D. had completed

  1. By Monday Sarah ______ her first picture.

A. painted

B. had paint

C. paints

D. had painted

  1. They ______ some wood before they ______ a fire.

A. had collected/ made

B. had collect/ maked

C. collected/ had made

D. collected/ made

  1. The film ______ by the time we got to the cinema.

A. has started

B. had started

C. started

D. had start

  1. We didn’t really want to go and see the musical again. We ______ it twice – so we said “no” and we went to a restaurant instead!

A. had already seen

B. has already saw

C. seen

D. saw

  1. When I ______ my brother to say that I was OK after the accident, he ______ to the hospital to visit me.

A. was calling – drove

B. was calling – were driving

C. called – was driving

D. called – drove

  1. The boy next door ______ from the second floor when he ______ the outer wall two days ago.

A. falls – was painting

B. was falling – painted

C. fell – was painting

D. was falling – was painting

  1. The bus suddenly ______ control when it ______ round the corner and ______ our car.

A. losed – went – was crashing

B. had lost – were going – have crashed

C. was losing – gone

D. lost – was going – crashed

  1. As I walked past the window, I saw that Paul _________ a cake.

A. making

B. to make

C. made

D. was making

  1. We ________ breakfast when a letter came through the letter box.

A. are eating

B. ate

C. were eating

D. eat

  1. The phone was engaged when I called. Who ________ to?

A. were you talking

B. have you talked

C. do you talk

D. did you talk

  1. I __________  a presentation in front of 500 people when the microphone stopped working.

A. made

B. had made

C. were making

D. was making

ĐÁP ÁN:

  1. D
  2. C
  3. C
  4. D
  5. D
  6. A
  7. B
  8. A
  9. C
  10. C
  11. D
  12. D
  13. C
  14. A
  15. D

Exercise 4: Mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to the following question.

  1. I remember that Steve ______ in the final of the ‘coxless four’ at the Olympic Games in Sydney, Australia. The people on the banks ______ as the boat ______ the race.

A. were rowing – was cheering – were finishing

B. have been rowing – had cheered – had finished

C. rowed – cheered – finished

D. was rowing – were cheering – was finishing

  1. In the exam yesterday, I ______ next to my classmate called Carla and I ______ that she ______ very quickly.

A. was sitting – saw – was writing

B. sat – saw – wrote

C. sat – was seeing – was writing

D. was sitting – was seeing – was writing

  1. As we ______ the street, the policeman ______ at us.

A. was crossing – was shouting

B. crossed – was shouting

C. crossed – shouted

D. were crossing – shouted

  1. When I ______ at the station, the station was empty except for three people who ______ for the next train.

A. was arriving – was waiting

B. arrived – was waiting

C. arrived – waited

D. was arriving – waited

  1. They ______ to the airport when they suddenly ______ that they hadn’t turned off the central heating.

A. drove – were remembering

B. were driving – were remembering

C. drove – remembered

D. were driving – remembered

  1. I ______ my presentation on my PC when it suddenly ______ down and all my data ______ gone.

A. was preparing – was shutting – was

B. was preparing – shut – were

C. was preparing – shut – was

D. prepared – shut – were

  1. The people (manage) _______ to leave the flooded villages by 10 o’clock last night.

A. manage

B. were managed

C. had managed.

D. managed

  1. Simon (get)______ lost because he (not take)______ the map with him last week.

A. gets – hasn’t taken

B. got – didn’t take

C. will get – doesn’t

D. got – hadn’t taken

  1. I (hear)___________ the story before, so I didn’t find it very interesting

A. heard

B. have heard

C. had heard

D. hear

  1. When Sam (pay)_______________ the bill, we left the restaurant and went home.

A. paid

B. has paid

C. pays

D. had paid

  1. Yesterday, the road (block)_______ because a lorry (break down) _____________.

A. blocked – had broken down

B. was blocked – had broken down

C. was blocked – had been broken down

D. blocked – broke down

  1. Anita said she was very sorry for what she (do)_____________.

A. had done

B. does

C. is doing

D. did

  1. By the time the storm hit the fishing village, all of the villagers (evacuate ) __________ to the safe place.

A. had been evacuated

B. had evacuated

C. have evacuated

D. evacuated

  1. An’s family lived in Da Nang before they moved to Ha Noi three years ago.

A. lived

B. they

C. to

D. ago

  1. While the teacher was explaining the sum on the blackboard, the children __________ paper aeroplanes around the classroom.

A. had thrown

B. were throwing

C. threw

D. was throwing

ĐÁP ÁN

  1. D
  2. A
  3. D
  4. B
  5. D
  6. B
  7. C
  8. D
  9. C
  10. D
  11. B
  12. A
  13. A
  14. A
  15. C

Trên đây là các bài tập về thì quá khứ hoàn thành. Edmicro hy vọng bạn đã có thể áp dụng kiến thức về thì quá khứ hoàn thành để làm tốt các bài tập trên. Nếu kết quả chưa như mong muốn, bạn cần bổ sung những kiến thức còn thiếu để hoàn thiện bài tốt hơn trong những lần sau. Chúc bạn ôn luyện thì quá khứ tiếp diễn thành công.

XEM THÊM:

Bài liên quan

Tặng khóa
Phát âm 499.000đ